Ovo drvo raste u najvećim amazonskim prašumama Južne Amerike, gdje je topla i tropska klima. U Brazilu je zabranjeno seći ovu vrstu oraha, tako da je moguće naći i primere ogromnih stabala starih čak i 1000 godina. Ova vrsta oraha ima zimzelene listove s bogatim cvetovima i zdrave i velike plodove koji vise sa stabla.

Plodovi ovog drveta izgledaju slično velikom kokosu i teže oko 2 kg. Rastu oko same kore drveta, viseći niz lijane. Kako bi dobili plod, odnosno brazilski oraščić koji se jede, potrebno je razbiti debelu krutu koru glavnog ploda. U unutrašnjosti tog ogromnog ploda nalazi se veliki broj malih oraščića sa suvom opnom (od 8-24 komada), poslagani kao semenke u saću. Nakon što se izvade svi plodovi, potrebno je oljuštiti trokutastu opnu kako bi došli do jestivog dela oraha. U odnosu na ostale plodove, brazilski orah se ne smatra orahom, nego semenom.

Jedna od glavnih prednosti brazilskog oraha je da u svom sastavu sadrži gotovo neverovatnu količinu selena. Našem organizmu je dovoljan samo 1 orah dnevno kako bi se telo namirilo selenom, za razliku od ostalih namirnica koji ga sadrži u malenom postotku (kao što su žitarice, meso, ribe, jaja i gljive).
Zdravstveno je dokazano kako selen štiti naše organe,  podstiče proizvodnju glutationa odnosno glutamina, koji osnažuje celokupni imunitet organizama i pomaže u borbi protiv raka i raznih kardiovaskularnih bolesti. Veliki broj ljudi koji imaju problema sa štitnjačom koriste upravo brazilske oraščiće kako bi se podstako pravilan rad tog organa. Brazilski orah ne sadrži gluten i preporučuje se onima koji imaju problema s celijakijom, veganima i vegetarijanicima. Osim što se brazilski orah može jesti sirov, može se unositi i u obliku ulja.

Ulje brazilskog oraščića veoma je cenjeno, jer sadrži  Omega-6 masne kiseline i koristi se u kozmetičkim pripravcima poput sapuna i krema. Kreme s ovim uljem bogate su vitaminima, odlično hidratiziraju kožu i povećavaju joj gipkost i mladolik izgled.